Tort czekoladowy.

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem
na mój szalenie czekoladowy deser!
Na spodzie z kruchych ciasteczek z malinowo-czekoladowym musem
oraz chrupką polewa czekoladową. ❤

Robi się go bardzo prosto, nie wymaga pieczenia
i jest idealny dla czekoladożerców 😉

Przygotowywać będziemy go w trzech krokach:

Spód ciasteczkowy:

  • 300g kruche ciasteczka
  • 100g masło

Masa czekoladowo-malinowa:

  • 300g czekolady
  • 200ml śmietanka kremówka*
  • maliny świeże lub mrożone
  • opcjonalnie + nutella

*musi to być słodka śmietanka o lejącej się konststencji

Polewa + przybranie:

  • czekolada deserowa
  • świeże maliny
  • listki mięty
  • pokruszone orzechy

Ilość produktów jest zależna od wielkości formy. Ważne żeby proporcje ciastek do masła byly 3/1. Ja użyłam małej tortownicy o 21 cm.

  1. *Masło rozpuszczamy w rondelku.
    *Ciasteczka kruszymy, albo w robocie kuchennym, albo wkładamy do woreczka i wałkujemy, czy tłuczemy butelką, czymkolwiek co mamy pod ręką 😉
    *Łączymy z masłem na jednolitą masę i starannie wykładamy formę. Używając łyżki ugniatamy spód, mocno przyciskając tworzymy zbitą masę i formujemy boki.
    *Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
  2. *Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    * Śmietankę podgrzewamy w rondelku, NIE gotujemy!
    *Łączymy ciepłą śmietankę z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie mieszamy.
    *Maliny mrożone podgrzewamy, następnie odciskamy nadmiar soku, świeże możemy przygotować w ten sam sposób, gdy chcemy mieć malinową masę, lub pozostawić je nieprzetworzone, w celu posiadania całych owoców w cieście.
    *Na wyjęty z lodówki spód wykładamy cienką warstwę przygotowanej czekoadowo-śmietankowej masy (by sok z malin nie rozmiękł nam kruchego spodu ciasta), można użyć również tutaj nutelli, jak ja to zrobiłam 😉 Następnie wylewamy malinową masę, lub układamy świeże maliny. Zalewamy pozostałą masą czekoladową.
  3. *Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    *Polewamy nasz torcik cienkimi paseczkami w jedną a potem drugą stronę, tak by utworzyć kratkę. Nie musi polewa równo zakryć całego naszego ciasta, gdyż zbyt gruba warstwa spowoduje późniejsze trudności w krojeniu.
    *Przybieramy świeżymi malinami oraz listkami mięty, oraz sypiemy orzechami.
    Wstawiamy do lodówki na 2h, do czasu aż polewa czekoladowa stwardnieje.

    Tort czekoladowy wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed konsumpcją, by pozwolić mu trochę zmięknąć. W przeciwnym razie będzie zbyt twardy by go pokroić.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s